Ваканция за два дни до Шумен, Плиска, Балчик и Преслав! Включва закуска

Ваканция за два дни до Шумен, Плиска, Балчик и Преслав! Включва закуска


Регулярна цена: 150лв
Цена: 130лв

Сподели във Facebook Сподели във Viber Сподели във Whatsapp Сподели във Skype Сподели чрез Email

Цена: 130лв

Ваканция за два дни до Шумен, Плиска, Балчик и Преслав! Включва закуска

Описание на офертата:

Програма на пътуването

1-ви ден

Отпътуване от София  06:00 ч. по маршрут София – Велики Преслав . Пристигане във Велики Преслав – Перлата на Симеонова България . Място , което не просто е било втората столица на България , но  тук  кракът ви ще стъпи  на същия този под , по който Цар Симеон е стъпвал  преди  повече  от 1 000 години . Посещение   на Националния  историко – археологически резерват и музей ‘’Велики Преслав’’, който е   включен  в  списъка на Стоте национални туристически обекта . Разположен  на  площ  от  5 кв. км .  с  внушителни  останки на втората столица на Дунавска България .  Цар Симеон Велики е  изключителен държавник , воин и книжовник  и  успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия. Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор  Доксов и други. Разкопките на древния град Преслав започват през 1897 г. Археологическият  резерват  включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав : Владетелската  Базилика  дълга 40 м. , Дворцовата Базилика , тронната  зала , Южната порта , кръглата  църква и др.

Отпътуване за Първата българска столица – Плиска . По пътя посещение на Мадарския конник - представляващ изсечен в скалата барелеф, намиращ се на 23 метра от основата й. Неговите размери са 3,1 метра ширина и 2,6 метра височина. Разположен е до село Мадара.  Този забележителен паметник се състои от три фигури –  конник, куче и лъв. Централната фигура – конникът, е представена в реален размер и е разположена най-високо. Той е облечен в дреха до колене, стои върху седло с високо облегало и десният (видимият) му крак е пъхнат в стреме. Под предните крака на коня е разположен легнал лъв, а зад коня е изобразено тичащо куче, устремено към лъва .  Пристигане  в  Средновековна Плиска , възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най - многолюден град на ранносредновековната българска държава. Първите дворци построени  са  имали изцяло дървена конструкция и кръгъл план, а по – късно били добавени отделни постройки от тухли, дялани камъни и хоросан. Посещение на Историко - археологически музей Плиска и Двора на кирилицата . Продължаваме  за  Шумен . Настаняване в  хотел  3*. Възможност  за  вечеря с  музика . Нощувка .  

2-ри ден

Закуска. Отпътуване за Балчик . Пристигане в Ботаническата градина и Двореца в Балчик - "Тихото гнездо" на красивата румънска кралица Мария де Единбург. Мария се влюбва от пръв поглед в малкото късче земя, разположено на брега на Черно море, очарована от живописните балчишки скали, мекия климат и топлата морска вода. Кралицата на Румъния изгражда тук параклис, вътрешни дворове в мавритански стил, нови вили, чешми с митологични герои и така превръща дворцовия комплекс в изящно произведение на изкуството в което се преплитат много стилове. С много любов тя дава име на всяка цветна алея и градина: "Градината с водното огледало", "Градината на Аллах", "Висящите тераси", "Английския двор", "Алеята на вековете" и др.

В подножието на параклиса се намира "Алеята с белите лилиуми - цветята на Дева Мария". В магическата "Гетсиманска градина" растат редки растения: райска ябълка; нарове; смокини; холандски лалета; удивителни бонбонени, каучукови и книжни дървета. В Ботаническата градина зреят лимони с големина на хандбална топка, банани, папая и други екзотични плодове. Кралицата остава пленена от това място дори и след смъртта си, когато сърцето и, в малко златно ковчеже е поставено в параклиса на двореца.

Отпътуване за центъра на град Балчик - античния Дионисополис, кръстен на древногръцкия бог на виното и веселието Дионисий. И през средновековието селището продължава да бъде важно пристанище, търговски център и столица на владетелите Балик и Добротица. Впечатляващо е, че в началото на 20 век тук била построена най - голямата мелница на Балканите в която се преработвало около 70 000 тона жито годишно. Продължаваме за скалния Аладжа  манастир , намиращ се в природен парк "Златни пясъци". Не е известно старото христянско име на манастира , но  преданието гласи , че се е наричал "Св. Спас" тоест от "Христос Спасител". Названието "аладжа" означава "пъстър" от арабски или персийски. Не се знае годината на възникване на манастира , но след 10 век той вече е съществувал. Бил обитаван от монаси - исихасти. Аладжа  манастир е издълбан на две нива в скала висока 40 метра с много ясно разграничени две нива. На първото са разположени монашески килии, манастирска църква, кухня, костница и др. На 600 - 700м западно от манастира се намира група пещери, известни под името Катакомбите. Посещение и разглеждане на Аладжа манастир.  Отпътуване  за  София Пристигане  вечерта .

*****

„КОФОРТ-ТРАВЕЛ 2010” ЕООД  с удостоверение за регистрация № РКК-01-6618/26.08.2010ге сключил застрахователен договор по чл. 97 от Закона за туризма "Отговорност на туроператора" с номер 03700100002128 при ЗД ЕВРОИНС АД с лимит на отговорност 25 000 лв. и валидност до 02.07.2020  г.

 **** 

ВАЖНО! Може да се възползвате от актуалната промоция само чрез закупуване на ваучер от този сайт. Неизползван в срок ваучер се счита за невалиден и сумата по него не се възстановява!

Условия на офертата:

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: Срещу един ваучер на човек предплащате 40 лв., при двойно настаняване, за: Транспорт с туристически автобус; 1 нощувка със закуска; Медицинска застраховка; Екскурзоводско обслужване; Останалата част от сумата по пакета се доплаща при подписване на договора или в срок по уговорка. ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: Вечеря с музика; Входни такси на посещаваните обекти; Деца до 12г., настанено с двама възрастни - 95 лв.

ОЩЕ ПОДОБНИ ОФЕРТИ